Bojovník za práva zamestnancov Roman Laco končí v polícii

Podpredseda Odborového zväzu polície v SR Roman Laco ukončil k 31. augustu 2024 svoj služobný pomer v Policajnom zbore.  Po viac ako 33 rokoch tak z polície odchádza odborár, ktorý pokoril aj známy paragraf 35 odsek 2. 

Roman Laco bol vždy známy svojou priamosťou a otvorenou komunikáciou. Ak bol s niečím nespokojný, neváhal svoju kritiku pomenovať aj priamo do očí kompetentným. Jeho kritike sa nevyhlo bývalé, no ani súčasné vedenie ministerstva a Policajného zboru.

Rozhodnutie odísť z PZ nevníma ako protest, no zároveň priznáva, že už toho mal dosť.  Na druhej strane našli sa mnohí, ktorí ho nielen presviedčali ostať, ale aj obhajovať mandát podpredsedu odborov v nasledujúcich decembrových voľbách. Definitívne rozhodnutie nakoniec padlo v mesiaci júl v rodinnom kruhu.

Roman Laco končí 12. septembra 2024 aj na pozícii podpredsedu OZP v SR a to napriek tomu, že by mu riadny mandát uplynul až v decembri tohto roka. Prečo? „Ostať na pozícii podpredsedu ako výsluhový dôchodca by som považoval za sebecké. Chcem, aby naďalej v odboroch existoval kariérny rast, keď už v PZ je to skôr utópia,“ vysvetľuje odchádzajúci podpredseda Laco, pričom zdôrazňuje, že aj s manželkou ostávajú riadnymi členmi OZP v SR. Na výsluhovom dôchodku sa plánuje venovať prácam na dome, na ktoré doteraz nemali čas, a rodine, predovšetkým ich trom dcéram.

O ďalšom postupe a prípadnom nástupcovi  Romana Laca rozhodne Rada predsedov ZO OZP v SR na svojom najbližšom plánovanom zasadnutí 13. septembra 2024.

Čítajte viac v najnovších novinách POLÍCIA.